images-28
Kvinna

BOOK OF LEON

Fotoutställning av Nina Siemiatkowski på Galleri Grundemark Nilsson, 24 augusti-6 september.

Nina Siemiatkowski vågade byta bana – hon sa upp sig från sin tjänst som marknadschef på Swedish Match för att följa sinanimal-leon-photography-favim-com-881465

dröm. Nu ställer hon ut sina bilder och sin berättelse om en flock

vilda lejon i Masai Mara i Kenya.

– Det är en historia om individerna i flocken, om deras levnadsöden, liv och död, deras utmaningar, men också om kärlek

och relationer. Men det tar inte slut här, min ambition är att berätta om en flock lejon i vart och ett av de sju länder där det finns mer än tusen lejon kvar. Min utställning efter sommaren är den första i serien.

Du sa upp dig från ett toppjobb för att satsa på din passion. Hur vågade du ta steget?

– Anda sedan jag var liten hade jag drömt om att bli fotograf men vågade aldrig ta steget. Istället blev det en karriär som marknadsförare och ekonom. Sju år in i den resan hade jag landat drömjobbet som marknadsdirektör, men det var också en punkt där jag insåg att det var dags för mig att gå vidare för att jag skulle må bra och trivas med tillvaron. Ganska snart stod det mellan att ta upp den gamla drömmen eller fortsätta på inslagen bana. Det var en hisnande känsla, att ens tänka tanken att lämna allt jag slitit så hårt för att uppnå. Samtidigt insåg jag att det var nu eller aldrig, det skulle aldrig bli enklare att ta beslutet. Så peppad av mina närmsta vänner skrev jag mitt uppsägnings­brev och pratade med min chef innan jag hann ändra mig. Varför blev just lejon i Kenya din hjärtefråga?

– Lejon har fascinerat människan sedan urminnes tider och symboliserar mycket av vad människan vill vara: modig och stark, men också varm och omhändertagande. Första gången jag såg ett lejon väcktes just den fascinationen hos mig. Samtidigt blev jag oerhört ledsen över att lära mig att det endast finns 20000 individer kvar och att populationen gått ned från 40000 de senaste 20 åren. Jag kände starkt att dessa sista vilda lejon har en stark berättelse att dela med världen.

 

NATALINOOR

I år utsågs Natali Noors låt Moon till Summerbursts officiella anthem. Hon står bakom såväl musik och produktion som text och sång, och låten valdes ut genom en tävling för endast kvinnor för att bryta mansdominansen på Summerburst och många andra festivaler. Way to go, säger vi!

THE ORIGINAL SUGARHILL GANG

Gör dig redo för en Throwback Thursday (och onsdag) av rang! 24-25 augusti besöker hiphop-ikonerna bakom den första hiphop-hiten Rapper’s Delight Fasching i Stockholm, med två av originalmedlemmarna – Wonder Mike och Master Gee – i spetsen.

MÅNS ZELMERLÖW

Efter succérna i Eurovision släpper ”Mums-Måns” nu nytt album och beger sig ut på sommarturné. I juli och augusti kan du spana in honom i bland annat Borås och Stenungssund – men även i polska Sieradz och litauiska Klaipeda.

Tags: ,

Leave a Reply

Required fields are marked*